فهرست مطالب
مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال پانزدهم شماره 6 (پیاپی 113، شهریور 1400)
- تاریخ انتشار: 1400/06/23
- تعداد عناوین: 7
-
-
صفحات 384-393زمینه و هدف
افسردگی اختلالی است که عوامل شخصیتی، یکی از علل مفروض آن به شمار می آید. هدف این پژوهش، آزمون برازش مدل روابط ساختاری تیپ شخصیتی D و افسردگی با میانجی گری تحریف های شناختی و عملکرد خانواده در شهروندان شهر بندرعباس بود.
روش بررسیاین مطالعه همبستگی و از نوع مدل سازی معادلات ساختاری بود. جامعه آن متشکل از شهروندان شهر بندرعباس بود که از این بین 239 نفر به صورت نمونه گیری طبقه ای انتخاب شدند. ابزارهای سنجش، پرسش نامه افسردگی بک، مقیاس تیپ شخصیتی D، مقیاس تحریف شناختی بین فردی و مقیاس سنجش عملکرد خانواده بود. داده ها با استفاده از مدل سازی معادلات ساختاری بررسی شدند.
یافته ها:
مدل این پژوهش با داده ها برازش قابل قبولی داشت و عملکرد خانواده بین تیپ شخصیتی D و افسردگی نقش میانجی داشت، اما دو متغیر تحریف شناختی و عملکرد خانواده با افسردگی مرتبط نبودند. همچنین نتایج نشان داد تیپ D اثر مستقیم و معنی داری بر افسردگی، تحریف های شناختی و عملکرد خانواده دارد.
نتیجه گیری:
عوامل شخصیتی به ویژه تیپ شخصیتی D در ابتلا به افسردگی نقش دارد. تیپ شخصیتی D می تواند عملکرد خانواده و نوع شناخت افراد را تحت تاثیر قرار ده
کلیدواژگان: تیپ شخصیتی D، افسردگی، تحریف شناختی، خانواده -
صفحات 394-403
زمینه و هدف :
عزت نفس یک عامل مهم روان شناختی است که بر سلامتی و کیفیت زندگی دانشجویان تاثیر می گذارد. این مطالعه با هدف تعیین نقش پیش بینی کنندگی عزت نفس و رشته تحصیلی بر وضعیت سلامت روان دانشجویان مقطع کارشناسی حرف مختلف بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی شیراز، ایران انجام شد.
روش بررسی:
این مطالعه مقطعی به صورت توصیفی تحلیلی و همبستگی انجام شد. دانشجویان سال اول تا چهارم مقطع کارشناسی حرف مختلف بهداشتی (پرستاری، مامایی، اتاقع عمل، فوریت های پزشکی) به صورت سرشماری جهت شرکت در مطالعه دعوت شدند و نهایتا 184 نفر در مطالعه شرکت کردند. سلامت روان شناختی با استفاده از پرسش نامه سلامت عمومی 28 سوالی (GHQ 28) و عزت نفس دانشجویان توسط پرسش نامه عزت نفس کوپر اسمیت (CSEI) اندازه گیری شد.
یافته ها :
حدود 44 درصد از دانشجویان نمره سلامت روان شناختی 23 و کمتر را گزارش کردند که می تواند نشان دهنده افزایش احتمال پریشانی روان شناختی باشد. افسردگی دارای کمترین میانگین±انحراف معیار نمره (2/4±92/3) بود، در حالی که اختلال عملکرد اجتماعی بالاترین میانگین±انحراف معیار نمره (9/3±06/8) را در میان خرده مقیاس ها داشت. همچنین در آزمون همبستگی پیرسون، همبستگی منفی بین نمره سلامت روان شناختی و عزت نفس دانشجویان مشاهده شد (0001/0=P، 556/0- =r)، به طوری که دانشجویان با عزت نفس بالاتر، سطح پریشانی روان شناختی کمتری را تجربه می کردند. با توجه به تجزیه و تحلیل رگرسیون، 9/30 درصد از واریانس سلامت روان دانشجویان به وسیله عزت نفس پیش بینی می شود.
نتیجه گیری:
شیوع بالای اختلالات عاطفی در بین مراقبین ارایه دهنده خدمات سلامتی، می تواند مشکلات موجود در ارایه خدمات بهداشتی را پیچیده سازد. بنابراین مشاوره و دیگر خدمات حمایتی بایستی در دسترس ایشان قرار گیرد.
کلیدواژگان: سلامت روان، دانشجویان، عزت نفس -
صفحات 404-413زمینه و هدف
شهر اهواز واقع شده در جنوب غربی ایران، به عنوان یکی از آلوده ترین شهرهای جهان طی بازه زمانی سال های 2017-2008 شناخته شد. هدف اصلی این مقاله ارزیابی اثر ذرات معلق زیر 5/2 میکرون بر عفونت حاد تنفسی تحتانی (ALRI) در کودکان زیر پنج سال منتسب به قرار گرفتن در معرض PM2.5 با استفاده از مدل AirQ+ در شهر اهواز طی سال های 2008 الی 2017 بود.
روش بررسیداده های مربوط به مرگ و میر (شامل جمعیت و میزان بروز پیامد سلامتی) و PM2.5 از معاونت بهداشت و درمان، سازمان های حفاظت محیط زیست و هواشناسی شهر اهواز گرفته شده و پس از اعتبارسازی داده ها براساس رهنمودهای WHO، وارد نرم افزار AirQ+شدند. همچنین مقادیر BI در 100 هزار نفر و RR با فواصل اطمینان 95 درصد مورد استفاده قرار گرفتند. داده ها توسط نرم افزار آماری SPSS مورد آنالیز قرار گرفت و به صورت توزیع فراوانی و میانگین گزارش شد.
یافته ها:
بیشترین غلظت PM2.5 در سال 2010 (72/70 میکروگرم بر متر مکعب) و کمترین در سال 2014 (97/41 میکروگرم بر متر مکعب) بود و در تمام سال های اندازه گیری، مقدار PM2.5 بیشتر از استاندارد WHO (10 میکروگرم بر متر مکعب) به دست آمد. نتایج حاصل از مدل AirQ+ نشان داد غلظت آلاینده ذرات معلق 5/2 میکرون بر خطر نسبی، درصد جزء منتسب و موارد منتسب عفونت حاد تنفسی تحتانی کودکان زیر پنج سال موثر بوده است، به طوری که با افزایش آلودگی هوای شهر اهواز به دلیل آلاینده PM2.5، مرگ ومیر و خطر ابتلا به این بیماری افزایش یافت. در طول ده سال مورد مطالعه، بیشترین مقادیر نسبت و موارد منتسب AP، BE و NE در پیامد سلامتی در سال 2010 مشاهده شدند. در بیماری ALRI 43/41 درصد، 8 و 10 نفر بودند.
نتیجه گیری:
می بایست اقدامات و سیاست گذاری های مناسبی برای کاهش آلودگی هوا در کنترل منابع آلوده کننده PM2.5 اتخاذ شود تا اثرات زیانبار ناشی از این آلاینده در کودکان زیر پنج سال شهری کاهش یابد.
کلیدواژگان: بهداشت، مرگ ومیر، آلودگی محیط، آلودگی هوا، کودک، اهواز، ایران -
صفحات 414-425زمینه و هدف
آسپارتام یک شیرین کننده مصنوعی و غیرمغذی است که به طور گسترده ای در محصولات رژیمی، کم کالری و همچنین در انواع غذاها، داروها و محصولات بهداشتی استفاده می شود. این مطالعه به منظور ارزیابی اثرات آسپارتام بر تخمدان موش ماده انجام پذیرفت.
روش بررسیدر این مطالعه تجربی، 36 سر موش سفید کوچک آزمایشگاهی ماده بالغ به صورت تصادفی به چهار گروه 9 سری تقسیم شدند. سه گروه از گروه های فوق به ترتیب آسپارتام را به میزان 40، 80 و 160 میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن و یک گروه نیز به عنوان گروه کنترل سرم فیزیولوژی را به صورت خوراکی از طریق گاواژ به مدت 91 روز دریافت کردند. 24 ساعت پس از آخرین تیمار، نمونه های خونی و بافتی تخمدان جمع آوری و جهت بررسی های بیوشیمیایی، هیستومورفولوژی، هیستومورفومتری، هیستوشیمی و بیان ژن استفاده شد. داده ها با روش آنالیز واریانس یک طرفه و تست توکی و در سطح معنی داری 05/0>P تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها:
در بررسی های هیستومورفومتری تخمدان، آسپارتام به میزان 160 میلی گرم بر کیلوگرم موجب کاهش معنی دار میانگین فولیکول های در حال رشد و افزایش معنی دار میانگین فولیکول های آترزی شده و همچنین در مطالعات بیوشیمیایی موجب کاهش معنی دار ظرفیت آنتی اکسیدانت تام سرم و افزایش معنی دار مالون دی آلدیید نسبت به گروه کنترل شد. در ارتباط با میزان بیان ژن های بررسی شده، آسپارتام به میزان 160 میلی گرم بر کیلوگرم موجب کاهش معنی داری در بیان ژن Bcl-2 و نیز افزایش معنی داری در بیان ژن های P53 و Caspase-3 در مقایسه با گروه کنترل شد.
نتیجه گیری:
به نظر می رسد آسپارتام در دوز بالا می تواند موجب اثرات منفی بر هیستومورفولوژی، هیستومورفومتری و بیان ژن های P53 ،Bcl-2 و Caspase-3 در تخمدان موش شود.
کلیدواژگان: آسپارتام، تخمدان، P53، Bcl-2، Caspase-3 -
صفحات 426-433زمینه و هدف
امروزه نانوذره پلی اتیلن ایمین (PEI) برای انتقال ژن با کارایی بالا مورد استفاده قرار می گیرد. این نانوذره به واسطه گروه های آمین باردار می تواند اثرات توکسیکی بر سلول داشته باشد. در این مطالعه اثر نانوذره پلی اتیلن ایمین بر زنده مانی و مورفولوژی سلول های عضله صاف (VSMC) مورد ارزیابی قرار گرفت.
روش بررسیابتدا سلول های عضله صاف عروق کشت شدند و سپس توسط نانوذره در دو حالت PEI تنها و حاوی الیگونوکلیوتید ترانسفکت شدند. پس از 24 ساعت با استفاده از روش های MTT و میکروسکوپ الکترونی میزان زنده مانی و مورفولوژی سلول ها مورد ارزیابی قرار گرفت. برای آنالیز داده ها از آزمون آنالیز واریانس یک طرفه و آزمون تعقیبی توکی استفاده شد.
یافته ها:
نتایج نشان داد نانوذره تنها، با ایجاد سمیت برای سلول ها میزان زنده مانی را به صورت معنی داری کاهش داده است (0001/0<P) و همچنین تصاویر آن نشان دهنده مرگ و آپوپتوز سلولی بود. اما نانوذره حاوی الیگونوکلیوتید اثر سمیتی بر میزان زنده مانی سلول ها نداشت (7414/0=p). تصویر میکروسکوپ الکترونی آن نیز شکل سلول را نرمال نشان داد.
نتیجه گیری:
درمجموع، این مطالعه نشان داد اثر سمیت PEI بر سلول های VSMC با اتصال توالی اولیگونوکلیوتید و درنتیجه خنثی سازی بارهای مثبت گروه آمین، مهار می شود.
کلیدواژگان: پلی اتیلین ایمین، سلول های عضله صاف عروق، زنده مانی -
صفحات 434-443زمینه و هدف
راهکارها و مداخلات ارتقادهنده تصمیم گیری اخلاقی و رفتار اخلاقی از زمینه های مهم پژوهشی در بین پژوهشگران هستند. یکی از این مداخلات، تحریک مغزی ترانس کرانیال (tDCS) است. هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر این مداخله بر تصمیم گیری و رفتار اخلاقی نوجوانان بود.
روش بررسیپژوهش حاضر از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون همراه با گروه کنترل است. 32 نفر از دانش آموزان دختران دوره متوسطه اول شهرستان تهران به روش تصادفی هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه 16 نفره تقسیم شدند. ابزارهای مورد استفاده، مقیاس های حساسیت اخلاقی، تصمیم گیری اخلاقی و رفتار اخلاقی بود. تحریک مغزی با دستگاه tDCS و در نقطه قشر خلفی جانبی پیش پیشانی (DLPFC) مغز به صورت آنودال و یک طرفه در شش جلسه 20 دقیقه ای، با فاصله 24 ساعت از هم، با ولتاژ 2 میلی آمپر اعمال شد. در پایان از هر دو گروه پس آزمون به عمل آمد. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل و وابسته تحلیل شدند.
یافته ها:
نتایج نشان داد در میانگین نمرات تصمیم گیری اخلاقی و رفتار اخلاقی بین گروه آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (0001/P<0) و با توجه به اختلاف میانگین ها، گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل عملکرد بهتری داشت.
نتیجه گیری:
در یک نتیجه گیری کلی می توان بیان کرد که یک دوره شش جلسه ای تحریک مغزی tDCS بر تصمیم گیری و رفتار اخلاقی دانش آموزان دختر پایه نهم تاثیر مثبت دارد. از این رو لازم است اثربخشی این مداخله با گروه ها و تحت شرایط مختلف بررسی شود و در صورت تکرارپذیری نتایج این پژوهش، مدنظر مراکز مشاوره و برنامه ریزان قرار گیرد.
کلیدواژگان: تحریک مستقیم مغزی ترانس کرانیال، تصمیم گیری، رفتار، اخلاق -
صفحات 444-453زمینه و هدف
عقاید بیماران در مورد دارو می تواند بر تبعیت آنان از مصرف دارو موثر باشد. این تحقیق با هدف تعیین اعتقاد به مصرف دارو و تبعیت دارویی و عوامل همراه آن در بیماران مزمن بستری انجام شد.
روش بررسیدر این مطالعه توصیفی مقطعی 268 بیمار مبتلا به بیماری های مزمن در سال های 99-1398 با روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند. برای جمع آوری ها داده ها از دو پرسش نامه استاندارد اعتقاد به مصرف دارو (BMQ) و ابزار تبعیت دارویی استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS نسخه 20 و تحلیل آنالیز واریانس یک طرفه، آزمون تی مستقل و ضریب همبستگی پیرسون در سطح معنی داری 05/0=α تحلیل شدند.
یافته ها:
میانگین امتیاز اعتقاد به دارو در بعد اعتقاد به مضرات دارو 71/0±53/2، در بعد اعتقاد به فواید دارو 49/0±27/4 و در بعد اعتقاد به تجویز بیش از حد دارو 79/0±27/3 بود. بین هر سه بعد اعتقاد به دارو با تبعیت از مصرف دارو ارتباط معنی داری وجود داشت (05/0<p). بین مصرف گیاه دارویی و اعتقاد به مضرات دارو ارتباط مستقیم مشاهده شد (05/0<p). همچنین بین جنسیت و تحصیلات دانشگاهی با اعتقاد به فواید دارو ارتباط وجود داشت (05/0<p).
نتیجه گیری:
اعتقادات برخی از بیماران مزمن نسبت به دارو مناسب نبود و آن ها معتقد بودند داروها مضر هستند و بیش از حد توسط پزشکان تجویز می شوند. همچنین اعتقاد به دارو با تبعیت از مصرف دارو در بیماران مزمن ارتباط داشت. باید بیماران تشویق شوند که نظرات خود را در مورد داروها بیان کنند تا با آگاهی بیشتر از اعتقادات بیمار در مورد داروها و با انجام اقدامات مورد نیاز، اعتقاد بیماران در مورد مصرف دارو و تبعیت دارویی در آن ها را بهبود داد.
کلیدواژگان: فرهنگ، دارو، تبعیت دارویی، بیماران مزمن
-
Pages 384-393Background and Objectives
Depression is a disorder in which personality factors are one of the presumed causes. The purpose of this study was to test the fit of structural model of personality type D and depression mediated by cognitive distortions and family functioning in the citizens of Bandar Abbas.
MethodsThis study was a correlation of structural equation modeling. Its population consisted of citizens of Bandar Abbas, from which 239 people were selected by stratified sampling. Measurement tools were Beck Depression Inventory (BDI), Type D Personality Scale (TDPS), Interpersonal Cognitive Distortion Scale (ICDS) and Family Performance Scale (FPS). Data were analyzed using structural equation modeling.
ResultsThe model of this study has an acceptable fit with the data and family functioning has a mediating role between type D and depression, but the two variables of cognitive distortion and family function were not associated with depression. The results also showed that type D has a direct and significant effect on depression, cognitive distortions and family functioning
ConclusionPersonality factors, especially type D, play a role in depression. Personality type D can affect family performance and cognition.
Keywords: Type D personality, Depression, Cognitive distortions, Family -
Pages 394-403Background and Objectives
Self-esteem is an important psychological factor affecting the health and quality of life of students. This study was an attempt to investigate the predictive role of self-esteem and field of study determinants of mental health status of undergraduate health-professional students in Shiraz University of Medical Sciences in Iran.
MethodsIn this descriptive cross-sectional study, a represented sample of year 1-4 undergraduate students (N=184) were invited to participate in the study students (Nursing, Midwifery, Operating room and Emergency medical students). Psychological health was measured using a standard instrument GHQ-28. CSEI also was applied to measure the students’ self-esteem
ResultsA bout 44% of the students had GHQ scores of 23 and above, indicating an increased likelihood of psychological distress. Depression had the lowest Mean±SD score (3.92±4.2), while social dysfunction had the highest Mean±SD score (8.06±3.9) among the subscales. There was a significantly negative correlation between GHQ score and students’ self-esteem (P= 0.000, r= -0.556). The students with higher self-esteem experienced lower level of psychological distress. According to the regression analysis, 30.9% of the variance in students’ mental health is predicted by self-esteem.
ConclusionA high prevalence of emotional disturbance among health care practitioners is likely to compound the existing problems of health care provision and that counseling and other support services should be made available to them.
Keywords: Mental health, Students, Self-Esteem -
Pages 404-413Background and Objectives
The main topic of this study was to impact assessment of the outcome of Acute Lower Respiratory Infection (ALRI) attributed to PM2.5 exposure using the AirQ+ model in Ahvaz, southwestern Iran, as one of the most polluted cities in the world during the period (2008-2017).
MethodsMortality data (including population and incidence of health outcome) and PM2.5 were obtained from the Deputy Minister of Health, Environmental Protection, and Meteorological Organizations of Ahvaz. After validating the data according to WHO guidelines, they entered the AirQ+ software. Also, BI values in 100 thousand people and RR with 95% confidence intervals were used.
ResultsThe highest concentration of PM2.5 was in 2010 (70.72 µg/m3) and the lowest in 2014 (41.97 µg/m3) and in all years of measurement the amount of PM2.5 was higher than the WHO standard (10 µg/m3) was. The results showed that in the health outcome of ALRI, there was a significant relationship between PM2.5 concentration, ratio, and attributed cases. Thus, with the increase of air pollution in Ahvaz due to PM2.5 pollutants, mortality and risk of this disease increased. During the ten years under study, the highest proportions and attributed cases of AP, BE, and NE in all health outcomes were observed in 2010. In ALRI, 41.43% were 8 and 10 people.
ConclusionIt can be concluded that appropriate measures and policies should be adopted to reduce air pollution in the control of PM2.5 pollutant sources. Until it reduced the health effects of this pollutant in urban children under 5 years of age.
Keywords: Health, Mortality, environmental pollutants, Air pollution, Child, Ahvaz, Iran -
Pages 414-425Background and Objectives
Aspartame is a non-nutritive and artificial sweetener which is widely used in diet and low calorie products and also in a variety of foods, drugs and hygiene products. The present study has been conducted in order to evaluation of the effects of aspartame on ovaries in female mice.
MethodsIn this experimental study, 36 adult female mice were randomly divided into four groups of nine each. For three groups aspartame was administered orally with the doses of 40, 80 and 160 mg/kg.BW respectively, and one group as the control group received normal saline for 91 days by gavage. Also a control group was considered. 24 hours after the last treatment, ovarian tissue and blood samples were collected and used for biochemical, histomorphological, histomorphometric, histochemical and gene expression studies. The obtained data were analyzed using One-Way Analysis of Variance (ANOVA) and Tukey’s test at the significance level of P<0.05.
ResultsIn ovarian histomorphometric studies, aspartame at a dose of 160 mg/kg significantly reduced growing follicles and significantly increased atresia follicles. Also in biochemical studies caused a significant decrease in TAC and a significant increase in MDA compared to control group. In connection with the studied genes, aspartame at a dose of 160 mg/kg caused a significant decrease in the expression of Bcl-2 gene and also a significant increase in the expression of P53 and Caspase-3 genes compared to the control group.
ConclusionIt seems that high dose aspartame can cause adverse effects on histomorphology, histomorphometry and expression of P53, Bcl-2 and Caspase-3 genes in rat ovaries
Keywords: Aspartame, Ovary, Genes, p53, bcl-2, Caspase-3 -
Pages 426-433Background and Objectives
Today, PEI is used for high-efficiency gene transfection. This polycation can have toxic effects on cells due to charged amine groups. This study evaluated the toxic effects of PEI in both single and oligonucleotide-binding modes on VSMC cells.
MethodsFirst, VSMC cells were cultured and then transfected by nanoparticles in two PEI states alone and containing oligonucleotides. After 24 hours, cell viability and morphology were assessed using MTT and electron microscopy methods respectively. Data were analysed using the one-way ANOVA, followed by the Tukey Post-Hoc test.
ResultsThe results showed that nanoparticles significantly reduced the cell viability by causing toxicity to cells (P<0.0001) and also its images showed cell death and apoptosis. But PEI containing oligonucleotides had no toxic effects on cell viability (P= 0.7414). Its electron microscope image also showed a normal cell morphology.
ConclusionOverall, this study showed that the effect of PEI toxicity on VSMC cells is inhibited by oligonucleotide sequencing and thus neutralizing the positive charges of the amine group.
Keywords: Polyethyleneimine, Muscle, Smooth, Vascular, Cell survival -
Pages 434-443Background and Objectives
The study of interventions for improving decision making and ethical behavior are of interest to researcher. The aim of this study was to investigate the effect of tDCS on adolescents’ decision-making and moral behavior.
MethodsThe method of the present study is quasi-experimental with a pretest-posttest design with a control group. 32 female high school students in Tehran were randomly selected and randomly divided into two groups of 16 people. The instruments used included the Ethical Sensitivity, Ethical Decision Making, and Ethical Behavior. Brain stimulation was performed with the TDCS device and at the DLPFC point of the brain anodally and unilaterally in six sessions of 20 minutes, 24 hours apart, with a voltage of 2 mA. Then, post-test was performed on both groups. Data were analyzed using t-test.
ResultsThe results showed that there was a significant difference between the tDCS group and the control group in the variables of ethical decision making and ethical behavior (P<0.0001). Due to the difference in means, the tDCS group performed better than the control group.
ConclusionIn a general conclusion, it can be stated that a 6-session course of tDCS brain stimulation has a positive effect on the decision-making and moral behavior of ninth grade junior high school female students, so it is necessary to examine the effectiveness of this intervention with different groups and in various conditions. And in the case of confirming this finding, it should be considered in counseling and planning centers.
Keywords: Transcranial direct current stimulation, Decision making, Behavior, Morals -
Pages 444-453Background and Objectives
Patients’ beliefs about medicines can affect their adherence to the medicines. The aim of this study was to determine beliefs about medicines and medication adherence and its associated factors in patients with chronic diseases.
MethodsIn this cross-sectional descriptive study, 268 patients with chronic diseases in 2019-2020 were included by convenience sampling method. The beliefs about medicines questionnaire and the Medication Adherence Scale were used for data collection. Data were analyzed in SPSS version 20 using One-Way Analysis of Variance (ANOVA), independent t-test and Pearson correlation coefficient at the significance level of α = 0.05.
ResultsThe Mean±SD score of beliefs about medicines in terms of harms of medicines was 2.53±0.71, in benefits of medicines was 4.27±0.49 and overdose of the medicines was 3.23±0.79.There was a relationship between all three dimensions of beliefs about medicines with medication adherence (P<0.05). There was a direct relationship between the use of herbal medicine and belief in the harms of medicines (P<0.05). In addition, there was a relationship between gender and education level with belief in the benefits of the medicines (P<0.05).
ConclusionSome chronic patients’ beliefs about the drug were not appropriate and they believed that the drugs were harmful and that the drugs were over-prescribed by doctors. Belief in the harms of the medicines, the benefits of the medicines, and the overdose of the medicines are associated with medication adherence in patients with chronic diseases. Patients should be encouraged to express their views on medications in order to improve patients’ beliefs about medication.
Keywords: Culture, Medicine, Medication adherence, Chronic disease